Turkije heeft een voortreffelijke keuken met heerlijke gerechten. De koks in Turkije zijn echte vakmensen die veel kunnen doen met het eten. Lekkere gerechten worden vaak bereid met bekende ingrediënten als aubergines, brood, schapenvlees, tomaten, uien en yoghurt. Turkse hapjes en dranken zijn niet alleen in Turkije populair, want in Nederland is de Turkse koffie bijvoorbeeld ook erg in trek. U kunt in Turkije voor weinig geld heerlijk uit eten als u geen all inclusive vakantie boekt.

Turkse gerechten en dranken:

Ispanaklı Börek

Voorgerechten:

  • Börek: bladerdeeg met een hartige vulling van peterselie en kaas;
  • Turşu: groenten in zoetzuur;
  • Sarma: wijnblad gevuld met rijst;
  • Dolma: gevulde groenten;
  • Domates Çorbası: tomatensoep;
  • Mercimek çorbası: linzensoep;
  • Ezogelin çorbası: linzensoep met citroensap en rijst;
  • Sögüs: salade van gewassen en gesneden groente;
  • Coban salatasi: herderssalade met olijven, komkommer, tomaten en spaanse peper;
  • Cacik: yoghurt met knoflook en komkommer;
  • Tarama: pasta bestaande uit rode kaviaar, knoflook en yoghurt.

Hoofdgerechten:

  • Döner kebap: gegrilde plakjes mager lamsvlees met spek en gekruid gehakt;
  • Iskender kebap: hetzelfde als döner kebap, alleen worden de reepjes vlees dan op een pizzabroodje gelegd. Het pizzabroodje wordt vervolgens overgoten met gesmolten boter, yoghurt en tomatensaus;
  • Şiş Kebap: stukjes lamsvlees aan een spies geroosterd boven een vuurtje van houtskool;
  • Adana kebap: langwerpig stuk gehakt aan een spies dat sterk is gekruid en wordt geroosterd;
  • Köfte: gekruide geroosterde gehaktballen;
  • Meenemen: gebakken tomaat met ei;
  • Imam bayildi: aubergine die is gevuld met uien en tomaten en soms met gehakt;
  • Patlican kizartmasi: aubergine (gefrituurd) met yoghurtsaus.

Nagerechten:

  • Baklava: bladerdeeg dat drijft in een zoete siroop;
  • Sütlac: rijstpudding;
  • Krem karamel: vanillepudding met een laagje karamel;
  • Portakal: sinaasappels;
  • Karpuz: watermeloenen.

Dranken:

  • Ayran: verfrissende gezouten yoghurtdrank;
  • Boza: drank van gemalen gerst;
  • Yedigün: merk Turkse frisdrank;
  • Cappy: vruchtensap;
  • Portakal suyu: sinaasappelsap;
  • Raki: Turks alcoholisch (alcoholpercentage tussen 40 en 50%) drankje met anijssmaak;
  • Efes Bira: bier;
  • Doluca, trakya, Kacakhdere, buzbag, pericaba: wijn.