Openbaar vervoer en taxi’s

Bus

In Turkije kunt u zich op verschillende manieren laten vervoeren. De bus is in Turkije absoluut het belangrijkste openbaar vervoersmiddel. De gewone bussen zorgen voor de verbinding tussen de grote plaatsen in Turkije. De bus is het goedkoopste vervoermiddel in Turkije. Bussen zijn in Turkije redelijk comfortabel en meestal voorzien van airconditioning. Als u niet goed tegen roken kunt, dan kan de bus een probleem zijn, aangezien de meeste chauffeurs zich niet aan het geldende rookverbod houden. Vanuit de grote steden vertrekken de bussen vanaf het station aan de rand vanaf de stad. Vanuit de kleinere steden vertrekken bussen vanuit het centrum. De buskaartjes kunt u kopen bij de busstations en bij de kantoren van de busmaatschappijen. Voor de langere trajecten is het verstandig van tevoren te reserveren. De busdiensten in Turkije worden verzorgd door private bedrijven.

Dolmuş

DolmusAls u wilt reizen tussen dorpen en/of steden, dan kunt u gebruik maken van de dolmuş. Dit minibusje rijdt over vaste trajecten tegen een iets hoger tarief dan de gewone bus, maar goedkoper dan de taxi. De haltes van de dolmuş kunt u herkennen aan de “D”. Meestal staat de eindbestemming achter het voorruit van de bus. U kunt met een handgebaar kenbaar maken dat u met de bus mee wilt. De bus vertrekt meestal pas als die vol zit, want dolmuş betekent “vol”. U kunt betalen aan de chauffeur, een kaartje van tevoren kopen is dus niet nodig. Houdt u er rekening mee dat net als in de gewone bus veel chauffeurs van de dolmuş roken in de bus. De dolmuş busjes zijn eigendom van private bedrijven.

Taxi

Dan tenslotte de taxi. Dit is de duurste vorm van lokaal vervoer in Turkije, maar redelijk betaalbaar. De taxi’s in Turkije zijn zwart/geel van kleur en rijden er volop. Let op dat de chauffeur de meter aanzet. Regelmatig komt het voor dat de taxichauffeur zegt dat de meter kapot is, maar meestal is dat niet zo. Werkt de meter wel, let er dan goed op of de chauffeur het dagtarief of het nachttarief instelt. Voor het nachttarief betaalt u namelijk veel meer. Als de chauffeur de meter niet aanzet, spreek dan van tevoren een prijs af. Een rit van een half uurtje in de taxi kost in Turkije ongeveer € 10,-.

Openingstijden:

  • Banken: maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 17.00 uur.
  • Benzinestations: 24 uur per dag geopend aan snelwegen, hoofdwegen en in grote steden. Elders in het land van 7.00 uur tot 22.00 uur.
  • Musea: iedere dag van 9.00 uur tot uiterlijk 18.00 uur.
  • Postkantoren: maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 17.30 uur.
  • Restaurants: maandag t/m zondag van 11.00 uur tot 23.00 uur.
  • Winkels: maandag t/m zaterdag van 9.00 uur tot 13.00 uur en van 14.00 uur tot 19.00 uur.

Feestdagen 2024:

  • 1 januari: Nieuwjaarsdag
  • 23 april: Dag van de Soevereiniteit en van het Kind
  • 1 mei: Dag van de Arbeid
  • 1 mei: Middag voor het Suikerfeest
  • 2 t/m 4 mei: Suikerfeest
  • 19 mei: Dag van Atatürk, van de Jeugd en de Sport
  • 8 juli: Middag voor het Offerfeest
  • 9 t/m 12 juli: Offerfeest
  • 30 augustus: Dag der Overwinning
  • 28 oktober: Middag voor de Dag der Republiek
  • 29 oktober: Dag der Republiek

Verkeersregels en tips

Turkije verkeerIn Turkije geldt binnen de bebouwde kom een maximum snelheid van 50 km/u en op de snelwegen is de maximum snelheid 90 km/u. Voor een motor of bromfiets bent u verplicht een helm te dragen. Voor de auto geldt de verplichting van het dragen van de gordel. Net als in Nederland, is ook in Turkije het maximale alcoholpercentage alcohol 0,5 promille Voorzichtig zijn met alcohol, want als u een ongeval veroorzaakt terwijl u het maximale alcoholpercentage overschrijdt, kan dat gevolgen hebben voor uw verzekering. De verkeersborden in Turkije zijn vergelijkbaar met die in Nederland.

Net als in Nederland rijden de langzaamste auto’s in Turkije aan de rechterkant, de snellere in het midden en de snelste auto’s rijden links. Turkse autorijders claxonneren voortdurend. Ze willen hiermee gewoon aandacht vragen, bijvoorbeeld als iemand u wil inhalen. Er zitten dus geen kwade bedoelingen achter. Heeft u een auto gehuurd en gaat u de bergen in, pas dan op voor de vaak slechte wegen met kuilen en gaten. Bovendien zijn hellingpercentages vaak meer dan 10%.

Fotograferen

Als u op vakantie bent, dan wilt u er natuurlijk later ook nog eens op terug kunnen kijken door foto’s te maken. Fotograferen mag in Turkije in principe overal, behalve militaire gebouwen en stuwdammen. Dit wordt vaak aangegeven door middel van borden. Houdt u zich ook aan het verbod en maak dus geen foto’s om problemen te voorkomen.

De mensen in het oosten van Turkije zijn minder gewend aan camera’s. Het is dan verstandig even te vragen of het goed is dat u een foto maakt. Pas vooral op dat u niet zomaar orthodoxe vrouwen op de foto zet. Foto’s van archeologische opgravingen mag u gewoon maken, alleen als er wordt gewerkt wordt het soms niet op prijs gesteld dat u fotografeert.

Reisdocumenten

Als u naar Turkije gaat, dan dient u in het bezit te zijn van en paspoort of identiteitskaart dat nog minimaal drie maanden geldig is na terugkomst. Bovendien moet u op de luchthaven in Turkije een visum kopen. U betaalt hiervoor € 15,-. Het visum is vanaf de dag dat u aankomt drie maanden geldig. Voor een verblijf langer dan drie maanden, moet u zich melden bij de vreemdelingenpolitie.

Reisseizoen

TurkijeAls u niet houdt van veel mensen op een kluitje en drukkende warmte, dan is het aan te bevelen de kuststreken van Turkije te bezoeken buiten het hoogseizoen. Voor aangenaam, zonnig en droog weer kunt u Turkije het beste bezoeken in de periode tussen april en juni en september en november. Bent u gebonden aan het hoogseizoen, dan kunt u naar het centrale en noordwestelijke deel van Anatolië of Istanbul gaan, waar het in het hoogseizoen minder warm is dan aan de kuststreken. Vanwege de hoogte lopen de temperaturen in het binnenland nooit echt hoog op. In het oosten van Turkije is het zomers ook zeer warm maar in de periode tussen oktober en april kan het er koud zijn en valt er vaak sneeuw. Op verschillende plaatsen in Turkije kunt u in de periode tussen december en maart zelfs skiën.

Telefoneren en internetten

Als u vanuit Turkije naar Nederland wilt bellen dan toets u eerst het internationale toegangsnummer 00 in, vervolgens het landnummer 31 van Nederland, dan het Nederlandse netnummer (zonder een 0) gevolgd door het abonneenummer. Wilt u vanuit uw hotel naar Nederland bellen, dan moet u vaak eerst nog een 0 of 9 kiezen om een buitenlijn te krijgen. Het is echter niet aan te raden te bellen vanuit het hotel naar een buitenlijn, aangezien bellen vanuit het hotel vaak erg duur is. Het beste kunt u bellen vanuit de telefooncel met een telefoonkaart die u kunt kopen bij de kiosk, winkel of het postkantoor.

Internetverbindingen zijn voldoende beschikbaar in Turkije. U kunt internetten in cybercafé’s, restaurants, hotels en op de luchthavens. Informeer wel van tevoren naar de kosten.

Roken

In Turkije is het verboden te roken in overheidsgebouwen, café’s, restaurants en het openbaar vervoer. Het verschil vergeleken met Nederland is dat in Turkije niet alleen de horeca-uitbater een boete kan worden opgelegd maar ook de roker zelf.