MallorcaVoor diegene die van plan zijn om deze zomer naar Spanje op vakantie te gaan, met als bestemming Mallorca, kan de vakantie zomaar duurder uitpakken dan verwacht. Vanaf de maand juli van dit jaar dient iedere toerist namelijk belasting te betalen voor het verblijf op het populaire Spaanse eiland. Niet iedereen is even blij met dit besluit.

Iedere toerist vanaf 16 jaar moet vanaf 1 juli 2016 toeristenbelasting gaan betalen. Wanneer je op Mallorca verblijft, dan betaal je per persoon per overnachting al snel 50 cent tot 2 euro aan belasting. Een toerist die in een hostel verblijft, betaalt 50 cent extra per nacht. Daartegenover staat een toerist die verblijft in een luxe 5-sterrenresort. Deze dient per nacht 2 euro extra te betalen. De vastgestelde tarieven gelden van 1 mei tot en met 31 oktober. In het laagseizoen betaal je de helft van de tarieven welke gelden in het hoogseizoen.

De toeristenbelasting die moet worden betaald voor reizen naar Mallorca wordt ook wel Ecotaxa genoemd. Het doel van het invoeren van de toeristenbelasting is het oplossen van problemen in de Balearen. De regering hoopt door de invoer van de Ecotaxa 50 miljoen euro binnen te halen. Er komen in het hoogseizoen zo ontzettend veel toeristen naar het eiland, dat de infrastructuur het toerisme amper aan kan. Er wordt bovendien zoveel water verspild door de toeristen, dat de riolering moeite heeft om al het afvalwater zonder problemen af te voeren. Overbelasting van het riool is erg slecht voor het milieu.

Niet alleen het toerisme op Mallorca krijg te maken met de invoering van toeristenbelasting. Andere eilanden van de Balearen, zoals Ibiza, Menorca en Formentera maken ook onderdeel uit van de nieuwe maatregelen. Ook de toeristen die naar deze eilanden reizen dienen straks toeristenbelasting te betalen. Hoteleigenaren zijn erg ongelukkig met de beslissing van de regering. Daarnaast zijn milieuactivisten ook niet gelukkig met de nieuwe maatregel. De activisten zijn blij met de invoer van een tax, ze zijn alleen van mening dat de Ecotaxa niet hoog genoeg is.

Toch is het nog onzeker of de invoering van de Ecotaxa lang stand houdt. Toeristen dienden namelijk in een eerdere periode ook al een tax te betalen voor hun aanwezigheid op Mallorca. Het gevolg van deze invoering (mei 2002 tot oktober 2013) was dat ondernemers in opstand kwamen en Duitse toeristen het eiland gingen vermijden. Deze ontwikkeling had als gevolg dat de toeristenbelasting destijds weer af is geschaft.