De aankomende zomer mijden aanzienlijk veel Nederlandse toeristen Turkije en bepaalde Griekse eilanden, omdat ze de confrontatie met vluchtelingen niet aan willen gaan. In tegenstelling tot Turkije en bepaalde Griekse eilanden kiezen ze voor landen als Spanje, Portugal en de Kaapverdische Eilanden. Dit is uit de boekingsgegevens van TUI, Corendon en Thomas Cook gebleken. Per jaar boeken ruimschoots 3 miljoen Nederlandse vakantiegangers een reis bij deze drie grootste reisorganisaties. De Nederlandse toeristenstroom naar voormalig aantrekkelijke vakantiebestemmingen is gedaald als gevolg van de komst van vluchtelingen.

Daling boekingen door vluchtelingenprobleem

Door het vluchtelingenprobleem zijn de boekingen naar eilanden zoals Kos, Samos en Lesbos met 25-70% gedaald. Deze eilanden dichtbij Turkije zijn vorig jaar overspoeld door vluchtelingen. Door de aanwezigheid van een registratiecentrum en het inzetten van veerboten zijn de eilanden deze zomer beter voorbereid op de komst van vluchtelingen. Thomas Cook heeft de beslissing gemaakt om zomer 2016 Lesbos als vakantiebestemming te schrappen. Voor Thomas Cook betekent dit geen vluchten meer naar dit eiland. Toch is de Westkust van Griekenland nog wel in trek onder de Nederlanders. Eilanden als Corfu en Zakynthos blijven onverminderd populair. De boekingen naar eilanden aan de Westkust van Griekenland zijn soms bijna verdubbeld.

Istanbul als bestemming voor een stedentrip

De recente bomaanslagen in Istanbul en Ankara hebben ervoor gezorgd dat Turkije eveneens minder geliefd is komende zomer. Het afnemen van de populariteit heeft als gevolg dat resorts aan de kust een kwart minder boekingen heeft staan. Daarnaast zijn de stedentrips naar Istanbul ook afgenomen. Toch concludeert Corendon dat Turkije nog steeds erg populair is als vakantieland. Terughoudendheid met betrekking tot de boekingen kan worden gevonden in het feit dat het land natuurlijk grenst aan Syrië, waar bomaanslagen aan de orde van de dag zijn. Ondanks dat Turkije de laatste weken meermaals negatief in het nieuws is geweest, wordt Turkije niet afgeschreven als vakantieland. Het land blijft een zeer mooie bestemming voor toerisme. De lokale situatie zal beslissen of het toerisme weer op gang zal komen. Ook het toerisme naar Egypte krimpt deze zomer. Dit valt onder andere te wijten door de aanslag op een Russisch passagierstoestel vorig jaar oktober. Het toestel was vertrokken vanuit Sharm-el-Sheikh, een Egyptische badplaats.

Kampioenen

De echte kampioenen op het gebied van het Europese toerisme zijn Spanje en Portugal. De populairste bestemmingen zijn Ibiza, Mallorca en de Canarische eilanden. Het Spaanse vasteland en de Algarve volgen deze bestemmingen op de voet. Afhankelijk van de locatie groeit het toerisme in deze gebieden met 50-100%. Naar de Kaapverdische Eilanden is het toerisme bijna verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. Voorheen dienden de Kaapverdische Eilanden alleen als winterbestemming, maar in de huidige situatie brengen ook veel Nederlanders er hun zomer door.

Alternatief Europese bestemmingen

De boekingen met betrekking tot bestemmingen buiten Europa laten ook een stijgende lijn zien. Deze grote groei doet TUI vermoeden dat het Nederlandse toerisme ook naar de Antillen zal trekken, bijvoorbeeld naar Curaçao. Andere bestemmingen die komende zomer in populariteit zijn gestegen zijn Macedonië, Kroatië, Gambia, Bulgarije, Dominicaanse Republiek en Montenegro. Deze alternatieven voor bepaalde Europese bestemmingen kunnen volgens TUI ook worden gewijd aan het populaire spelprogramma ‘Wie is de Mol’. WIDM speelde zich afgelopen jaar af in het Caribische gebied.