Beach chair and umbrella on sand beach. Concept for rest, relaxa” Ik wou dat het al vakantie was”! Een gedachte die vast wel eens bij u is op komen dagen tijdens uw werk de afgelopen dagen. Een normale gedachte en daar is dan ook niets raars aan. Zo af en toe een paar dagen / weken vrij nemen is heel goed, het zal ervoor zorgen dat we van vakantie terug zullen komen als een betere werknemer. Als dat geen positief argument is…….

Uit recent onderzoek blijkt dat we tijdens de vakantie ons werk maar moeilijk los kunnen laten, maar dat zouden we nu juist wèl en zonder schaamte moeten kunnen. De volgende vijf punten zorgen ervoor dat we beter werken wanneer we terug zijn van vakantie. U zou toch maar eens moeten kijken hoeveel vakantiedagen u nog op kunt nemen.

1 Uw stress zal minder worden

Dat werken u stress kan bezorgen is een ” waarheid als een koe ” om maar eens een goed Nederlands spreekwoord te gebruiken. Stress kan leiden tot veel problemen, onder andere hoge bloeddruk, een verzwakt immuunsysteem en slapeloosheid. Zelfs ernstige vormen zoals hartaandoeningen en depressie kunnen worden veroorzaakt door chronische stress. Zelfs een korte werkonderbreking kan het stressniveau belangrijk doen dalen, dat is aangetoond in diverse onderzoeken. Het is erg belangrijk af en toe gas terug te nemen, de batterijen weer op te laden en te ontspannen. Stap even uit de voortdurende stroom van mail berichten, opdrachten en taken waarmee u dagelijks wordt geconfronteerd.

2 Na uw vakantie werkt u doeltreffender

Mensen horen het over het algemeen niet graag maar niemand is onmisbaar, het werk blijft echt wel doorgaan zonder u. Een lagere productiviteit is het gevolg van een hoog stressniveau. Dit kost bedrijven soms meer dan iemand enkele dagen vrijaf te geven. Vakantie nemen zou aangemoedigd moeten worden terwijl werknemers zich vaak schuldig voelen. Het levert voordeel op voor zowel de werknemer, de werkgever en de werkplek, een evidente win-win situatie. Goed gehumeurd, vol goede moed en met nieuwe energie keert u terug van vakantie, klaar en gretig om de werkzaamheden weer op te pakken. Work hard, play hard en rest hard. Hard werken is goed voor een mens maar belangrijk is de balans te vinden tussen werken, lol maken en rusten.

3 U bent een prettigere collega

Collega'sEen collega die voortdurend klaagt over ( te ) veel werk en vermoeidheid werkt niet motiverend voor de collega’s. Het is natuurlijk veel leuker om vol energie samen te werken en de zaken doelmatig aan te pakken dan er over te zeuren.

Maar het komt voor, wie toe is aan vakantie laat zich wel eens vangen in de val van klagen en zeuren. Neem die paar dagen vrijaf! Gun het uzelf maar ook uw collega’s, ze zullen u dankbaar zijn. Laat het werk gewoon los, laat de ” niet aanwezig ” assistent zijn werk doen en het werk gaat echt wel door zonder u. En die wetenschap moet toch best wel een opluchting zijn.

4 U bent uitgerust 

De meest schitterende ideeën worden vaak niet bedacht in een kantooromgeving tussen vier muren. De wekker uit kunnen schakelen is één van de fijnste dingen aan uw vakantie. U geeft daarmee u lichaam als het ware toestemming net zo lang te slapen als nodig is. Zeer belangrijk onderdeel van uw gezondheid is een goede nachtrust. U zult na een aantal dagen vakantie ervaren hoe geweldig het voelt om uitgeslapen te zijn.

5 U wordt vindingrijker

Wanneer u een aantal dagen aan uw dagelijkse sleur ontsnapt wordt u creatiever en kunnen er nieuwe ideeën ontstaan. Alle dagen tussen dezelfde vier muren achter uw bureau is niet bevorderlijk om creatief te blijven. Even los van uw werkomgeving / werkplek kan u tot niet verwachte nieuwe ideeën inspireren. Ook de kracht van een dagdroom moet niet worden onderschat, dit is een belangrijk onderdeel van een vakantie.