SportenHele fijne vakantie! Dat is wat uw collega’s u toewensten toen u voor een aantal weken op vakantie ging. Maar dat kan nog best tegenvallen, u bent nog maar net onderweg of u bent bijna niet in beweging te krijgen en voelt overal pijntjes. Of het kan nog erger, u heeft een griepje opgelopen en komt uw appartement, hotel of tent niet meer uit.

Elke zomer weer zullen er mensen zijn die op vakantie gaan merken dat hun lichaam het even niet kan bolwerken. Ad Vingerhoets, hoogleraar emoties en welbevinden, vergelijkt een dergelijk verschijnsel met sporters die een hele wedstrijd voluit door kunnen gaan. Pas als de wedstrijd is afgelopen ervaren ze vaak meerdere pijntjes.

Wanneer u ineens overschakelt van de hard werken modus naar de vakantie modus kan hetzelfde gebeuren. Meer dan eens uit de vrijetijdsziekte zich in de vorm van overmatige vermoeidheid, aldus Vingerhoets. De oorzaak hiervan is dat de hersenen gelimiteerd zijn in het verwerken van informatie die op ons afkomt. Pijntjes dringen niet tot u door wanneer uw hoofd vol is van alle drukte op uw werk. Echter, de signalen uit uw lichaam komen direct aan de oppervlakte wanneer de afleiding van het harde werken er plotseling niet meer is.

Of het kan nog heftiger, u komt het bed niet meer uit omdat u grieperig bent

ZiekBij lichamelijke of geestelijke inspanning komt er adrenaline vrij. Deze adrenaline hebt u nodig om goed te kunnen presteren. Na een voortdurende hoge werkdruk blijft uw lichaam adrenaline aanmaken, ook als u vrij bent. Dit levert vervolgens energie op die u niet nodig heeft en dat verstoort vervolgens uw afweermechanisme. Conclusie hiervan is : wanneer u zich tijdens uw vakantie zo beroerd gaat voelen dat u het bed niet meer uitkomt dan is dit waarschijnlijk het gevolg van een teveel aan adrenaline zegt Vingerhoets.

Na de verandering van de dagelijkse routine naar een vakantie blijkt drie procent van de Nederlanders gevoelig te zijn voor lichamelijke ongemakken. Hieronder vallen echter alle bevolkingsgroepen zoals gepensioneerden, werklozen, arbeidsongeschikten enzovoort. Waarschijnlijk is dat dit percentage hoger ligt in beroepen waarin een grotere prestatie / inspanning is vereist.

Minder alcohol, minder koffie

Vraag uzelf af of er een goede balans is tussen  hard werken, lol maken en rusten. Work hard, play hard en rest hard zou het motto moeten zijn. Wanneer u niet vrij bent probeer dan bewuster te leven, dit zou wellicht een oplossing kunnen zijn. De beste manier om problemen te voorkomen is minder hard te werken maar in veel gevallen zal dat niet kunnen.. Ook zou u uzelf een dienst kunnen bewijzen wanneer u minder alcohol en koffie drinkt.

Ga sporten

Een extra lichamelijke krachtinspanning kan u helpen wanneer uw lichaam meer adrenaline aanmaakt dan het nodig heeft. Volgens Vingerhoets kan flink sporten, aan het begin van uw weekend of direct voor de vakantie, voorkomen dat u met te veel adrenaline aan uw vrije tijd begint.