Ondanks het feit dat het nog steeds onrustig is in de landen Griekenland en Turkije, waren deze bestemmingen toch populair onder toeristen. Voornamelijk de last minute reizen waren erg in trek. Dit is onderzocht door vakantieaanbieder Vakantie Dealz.

Griekse eilanden

kreta-griekenlandHet aantal vakantieboekingen naar Griekse eilanden daalde van januari t/m maart sterk. Voornamelijk de eilanden die bekend stonden om de grote vluchtelingenstromen daalden gigantisch in populariteit. Denk hierbij aan eilanden als Lesbos en Kos. Desondanks steeg het aantal vakantieboekingen wel weer in de zomerperiode. De aanleiding voor deze stijgende lijn kan worden gezocht in 3 verschillende redenen. Ten eerste heerste er in Turkije crisis, waardoor het toerisme een sterke daling liet zien. De tweede factor was het natte weer in Nederland. Het ‘dramatische’ begin van de zomer zorgde voor een stormloop op de last minute vakanties.

De zon opzoeken was namelijk een goede reden om het eigen land te ontvluchten. In tegenstelling tot de daling van het toerisme in Turkije, was Spanje wel erg geliefd als vakantiebestemming. Dit zorgde voor veel volgeboekte accommodaties en hoge prijzen. De Griekse eilanden bleven over. In tegenstelling tot het vermijden van de eilanden in het voorseizoen (jan-mrt), werden mensen in het hoogseizoen weer naar de eilanden toe getrokken. Griekenland had inmiddels de vluchtelingencrisis ook iets beter in de macht.

De eilanden rondom Griekenland die niet te maken hadden met een vluchtelingenstroom, groeiden in 2016 wel in populariteit. Toeristen zagen eilanden als Corfu en Kreta als veilige oplossing. Daarnaast liet ook Zakhyntos een stijgende lijn zien in het toeristenaantal.

Turkse badplaatsen

kemer-turkijeIn tegenstelling tot voorgaande jaren, is Turkije in 2016 erg in populariteit gedaald. Dit is niet alleen te wijten aan de bomaanslagen in de steden Ankara en Istanbul, maar ook aan de mislukte ‘coup’. De stad die met name last had van deze crisissituaties was Istanbul. Deze bestemming, voornamelijk geliefd door stedentriptoerisme, is sinds de crisis vrijwel volledig vermeden door toeristen.

Ondanks de verminderde belangstelling voor het vasteland van Turkije, bleven de Turkse badplaatsen wel geliefd onder toeristen. Waarachtig genoeg was er zelfs vlak na de bomaanslag in Istanbul een piek te zien in het inkomend toerisme. In tegenstelling tot de onverminderde belangstelling voor Turkse eilanden na de bomaanslag in Istanbul, had de mislukte coup wel effect op het toerisme. Het toeristenaantal werd scherp negatief beïnvloed door de coup en haar bijbehorende vaagheid over het wel of niet kunnen garanderen van een veilig verblijf.