Veel reisorganisaties blijven zitten met vliegvakanties in het nu begonnen hoogseizoen. De reden hiervoor is het aanhoudende mooie weer in Nederland. Dit blijkt na onderzoek van een reissite. Om de vliegvakanties toch te verkopen hebben de reisorganisaties de prijzen van deze vakanties met honderden euro’s verlaagd.

Mocht u in januari of februari uw reis al hebben geboekt met vroegboekkorting om verzekerd te zijn van een mooie reis in de zomer tegen een gunstige prijs, dan komt u bedrogen uit. Voor deze reis betaal je op dit moment zo’n 30 tot 60 procent minder. De uitverkoop van vliegvakanties wordt bevestigd door diverse touroperators. “De prijzen van vliegvakanties naar verre bestemmingen en de landen rond de Middellandse Zee zijn inderdaad flink gedaald. We moeten lege vliegtuigstoelen en hotelbedden wel opruimen om alles gevuld te krijgen. Deze uitverkoop is deels het gevolg van het mooie weer van de afgelopen weken in Nederland en deels het gevolg van het feit dat toeristen zeer gevoelig zijn geworden voor last minutes. Niemand betaalt graag de hoofdprijs.” Bij de late boekers speelt vooral het weer in Nederland een belangrijke rol volgens Steven van der Heijden, één van de bazen van Corendon.

Strand vakantie zon

Het risico van een last minute boeken is volgens Steven van der Heijden, dat niet alle vliegvakanties naar de wens van de toeristen meer beschikbaar zijn. Bij krapte op de markt zullen de prijzen van de vliegvakanties juist gaan stijgen. Als toeristen flexibel zijn in de datum van vertrek en de plaats van bestemming, dan kan een last minute wel zijn voordelen hebben, geeft Van der Heijden toe.

Volgens de Consumentenbond is de term ‘vroegboekkorting’ niets meer en niets minder dan een loze kreet. Het blijkt, dat last minutes veel goedkoper zijn de laatste tijd. Het kan natuurlijk wel andersom gelden. Reisbureaus willen graag hun vakanties tegen een zo hoog mogelijke prijs verkopen. De markt van vraag en aanbod regelt de prijs, dus wees alert op de prijzen volgens een woordvoerster van de Consumentenbond. De regel dat men het beste een reis kan boeken twee of drie maanden voor vertrek en het beste op dinsdag is onzin. De prijzen van vakanties fluctueren enorm. Er is geen peil op te trekken, dus houdt de prijzen gewoon goed in de gaten. Oriënteer u op uw reis en op de prijzen via internet.

Het advies van de Consumentenbond is om te kijken bij meerdere aanbieders en ook te kijken bij de vliegtuigmaatschappijen zelf alvorens te boeken. Als het in Nederland toch zal gaan regenen de komende weken, dan zullen de prijzen snel gaan stijgen.

De heer van Drongelen van de Consumentenbond geeft aan, dat reisorganisaties ruim van te voren hotelkamers en vluchten inkopen. Ze geven daarbij garanties af voor de verkoop. Als de verkoop dan rond juli stokt, dan zullen ze de reizen in de uitverkoop doen. De reizen worden aangeboden tegen stuntprijzen om geen verlies te lijden, want op een financiële strop zitten ze niet te wachten.

Van de onderzochte accommodaties was volgens Van Drongelen deze maand maar 10% verkocht en dat is wel erg weinig, dus vandaar de uitverkoop van vliegreizen.