Nederlanders geven meer geld uit aan vakanties en blijven langer weg. Uit een onderzoek van toerismeonderzoeksbureau NBTC-NIPO op basis van een enquête onder ongeveer 8000 mensen is gebleken, dat er in Nederland weer meer geld wordt uitgegeven aan vakanties. Daarnaast gaan we ook langer op vakantie.

Verleden jaar is 83 procent van de Nederlanders op vakantie gegaan naar een bestemming in binnen- of buitenland. De gemiddelde vakantievierende Nederlander is afgelopen jaar drie keer weggeweest voor een vakantie. De vakantie duurde gemiddeld ruim acht nachten. Dit is ongeveer 1 procent langer dan het aantal nachten die het jaar ervoor werden geboekt. Daarnaast werd er in 2018 twee procent meer uitgegeven aan vakanties dan in het jaar ervoor. De totale besteding aan vakantie-uitgaven van de Nederlanders komt op 19,8 miljard euro.

Vakantie ligstoelen ontspanning zwembad

Vliegvakanties naar de landen rondom de Middellandse Zee waren ook in het afgelopen jaar zeer populair en de boekingen naar deze bestemmingen zijn, met 4 procent, sterk gestegen. De reizen naar Turkije zijn vooral erg populair en deze hebben deels gezorgd voor deze stijging. Turkije staat nu weer in de top 10 van de meest populaire buitenlandse bestemmingen voor de Nederlanders. In de jaren hiervoor was Turkije uit deze top tien gevallen door onder andere diverse terreuraanslagen in het land, de mislukte staatsgreep van 2016 en de daarop volgende repercussies en velen keerden het land de rug toe door de diplomatieke rel die ontstaan was na het weigeren van een Turkse minister die hier kwam om stemmen te winnen voor de Turkse verkiezingen.

Duitsland, Frankrijk en Spanje zijn nog steeds met voorsprong de meest populaire vakantielanden voor de Nederlanders. Men vierde afgelopen jaar minder vaak vakantie in eigen land. De provincies die het meest in trek zijn, dat zijn en blijven Gelderland, Limburg en Noord-Brabant. Drenthe en Zuid-Holland worden ook steeds populairder bij de Nederlander die vakantie viert in eigen land. De grootste toename in vraag naar vakanties in eigen land komt op conto van deze provincies.

Turkije vakantie zomer boot zee