Komende week start de krokusvakantie voor de regio Noord, een week erna is de rest van Nederland aan de beurt. Is vakantie vieren goed voor de gezondheid? Twee deskundigen, Jessica de Bloom, organisatie- en arbeidspsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen en Ad Vingerhoets, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Tilburg, hebben hier onderzoek naar gedaan.

Het vieren van een vakantie en het daadwerkelijk weggaan naar een andere plek wordt door velen gezien als een zeer belangrijk ingrediënt voor een fijn leven. Jessica de Bloom zegt: “Vakanties worden door velen gezien als middel om volledig te herstellen na ziekte of ander ongemak.”

Maar of dat zo is? Na onderzoek is namelijk gebleken, dat het energie- en stressniveau van werknemers tijdens hun eerste werkdag na een lange vakantie van bijvoorbeeld zes maanden hetzelfde is als voor deze vakantie.

“Er zijn ook altijd mensen waarvan de vakantie niet goed begint. Velen zijn ziek de eerste dagen van de vakantie of hebben een slecht humeur”, aldus Ad Vingerhoets.

“Uit diverse studies komt naar voren, dat de start van een vakantieperiode voor veel mensen gelijkstaat aan het hebben van een hoge bloeddruk, men slaapt slecht en heeft daardoor een slecht humeur, men is lusteloos en dan zijn er zelfs mensen die last hebben van symptomen van lichamelijke aard, zoals koorts, migraine of maagklachten.”

Vakantie Curaçao zwembad

“Men schat dat ongeveer 3 procent van de bevolking lijdt aan de zogenoemde ‘vrijetijdsziekte’. Waarom de ene persoon wel lijdt aan de vrijetijdsziekte en de volgende persoon niet, daarvoor is geen duidelijke verklaring. Het heeft in vele gevallen zeker te maken met een verlaagde weerstand op het moment dat de vakantie begint. Deze is veelal veroorzaakt door een hoge werkdruk of men heeft de stresssignalen die het lichaam heeft afgegeven lange tijd genegeerd. Het is dus zeker geen ernstige aandoening, maar het is wel een teken van het feit, dat men te veel hooi op de vork heeft genomen de afgelopen periode.” Ad Vingerhoets geeft ook aan, dat een vakantie zeker niet ongezond is, zelfs als je ziek wordt tijdens die langverwachte vakantie. Het geeft juist aan, dat het stressniveau te hoog is en dat het wellicht verstandig is om vaker vrij te nemen.

Hoe kun je er nu voor zorgen, dat je niet ziek, gepikeerd en lusteloos bent tijdens de eerste dagen van de vakantie? Het is goed om ervoor te zorgen, dat u niet meteen van extreme drukte in de ontspanning terechtkomt. Zorg ervoor dat de overgang van het één naar het ander zo klein mogelijk is. Reizen verkleint het risico op ziekten

Volgens De Bloom is een vakantie zelfs erg gezond, het verlaagt namelijk het risico op hart- en vaatziekten, hartaanvallen en vroegtijdig overlijden, omdat het stressniveau wordt verlaagd. Men is vaker en meer buiten, men heeft geen verplichtingen en men kan echt uitrusten. Daarnaast wordt men gelukkiger van ervaringen en het delen van deze ervaringen met anderen, dan het kopen van spullen. Hier geldt natuurlijk wel, hoe meer afstand van het werk geestelijk, hoe gezonder de vakantie. Door een fijne vakantie te hebben, bouw je een buffer op tegen komen de stressfactoren, je kunt weer meer hebben. De veerkracht is letterlijk toegenomen. Het is gebleken, dat men tijdens een weekend of de vrije dagen onvoldoende oplaadt. Vakanties zijn een lange periode van rust en daarin kan men de batterij veel meer opladen en de effecten op de gezondheid zijn groot.”

Is thuisblijven tijdens de vakantie ook gezond?

“Jazeker, maar dan moet de geestelijke afstand tot het werk wel groot zijn. Men moet wel echt vrij zijn”, aldus Jessica de Bloom. Daarnaast is het goed om eens te kijken naar het dagelijkse leven. Probeer meer tijd voor jezelf te nemen, dat is pas echt goed voor de gezondheid.