Tot eind juni is het helaas niet mogelijk om te reizen in Europa door alle coronabeperkingen die de verschillende landen hebben ingevoerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft nog steeds voor reizen buiten Nederland code oranje af, dit betekent alleen noodzakelijke reizen.

Nederlandse reisorganisaties zijn voor de maanden juli tot en met september samen met de luchtvaart bezig een plan te ontwikkelen om vakantievluchten naar de zonnige oorden in Europa weer op te starten.

Reisorganisatie TUI heeft van haar reizigers gehoord, dat zij als het maar even kan, graag naar de zon op vakantie willen en dan het liefste naar het zuiden van Europa. Ook Corendon geeft aan dezelfde vragen te hebben gekregen.

Daarom zijn zij bezig om een aanbod voor de komende maanden samen te stellen, dat als het kan, ze direct reizen kunnen aanbieden. Het aanbod aan vakantiereizen zal variëren van vakanties naar grote all-inclusive accommodaties tot kleinschalige boutiquehotels en appartementencomplexen waar het juist minder druk is. Griekenland met zijn vasteland en eilanden, een deel van Italië, Cyprus, Malta, Turkije met zijn accommodaties aan de kust, Portugal, Madeira, Kroatië en wellicht enkele regio’s in Spanje zijn volgens de lokale reisagenten bezig en daarnaast al redelijk ver met een gecontroleerde opening voor vakantiegangers voor komend hoogseizoen. Goed nieuws voor de Nederlandse vakantiegangers die snakken naar een vakantie in de mediterrane zonneschijn.

Luxe resort paradijs zwembad zonvakantie

“De vakantiereizen zullen wel onder strenge voorwaarden doorgang kunnen vinden. Dit is natuurlijk altijd afhankelijk van de regels die gelden in het desbetreffende vakantieland. Er zal bijvoorbeeld gevraagd kunnen worden om een recente gezondheidsverklaring bij aankomst of er zullen dagelijkse temperatuurcontroles gehouden worden in de resorts, het gebruik van mondkapjes kan verplicht zijn en er kunnen bijvoorbeeld strandquota worden ingevoerd”, geeft een inkoper van vakantiereizen in het Middellandse Zee-toerisme, die ook werkzaam is voor de Nederlandse reisbranche, aan.

“Graag willen wij het zomerseizoen nog een beetje zien te redden. De vraag naar vakantiereizen is ook groot bij de Nederlanders, mits het veilig kan”, aldus Corendontopman Steven van der Heijden. “Wij van Corendon zijn op zoek is naar betrouwbare sneltesten Corona en deze zullen wij dan vlak voor vertrek gebruiken voor de reizigers, zodat zij dan Corona-vrij verklaard op vakantie naar een all- in resort kunnen worden gevlogen. Daar zullen zij dan hun gehele vakantie moeten doorbrengen, maar wel in een coronavrij resort in de zon.

TUI lijkt het lastig om reizigers hun volledige vakantie in de resorts te houden, daarom hebben zij voor hun eigen hotels een zogenaamd tien-stappen-plan opgesteld, welke als leidraad dient om weer open te kunnen deze zomer”, zegt Petra Kok als woordvoerder van deze reisorganisatie.

TUI krijgt ook de berichten mee dat Nederlanders als het mogelijk is toch graag naar het buitenland op vakantie willen, want 69% van hun klantenbestand heeft dat aangegeven. TUI wil wel, maar het moet allemaal maar toegestaan worden door de desbetreffende landen. Daarom wachten wij de berichten van de Europese Commissie af.