Hebt u een last minute all inclusive naar Zuid-Europa geboekt? Dan zal dit een last minute met een flinke planning worden door de coronamaatregelen. Er is namelijk nog veel onduidelijkheid bij vakantiegangers die naar het buitenland willen, merkt de ANWB.

Over een week start in regio Noord de schoolvakantie. Bij veel vakantiegangers is het enthousiasme om naar het buitenland te gaan erg groot, aldus de een woordvoerder van de ANWB, maar velen hebben vragen over de verschillende inreisbeperkingen, het doorreizen en de verschillende coronamaatregelen per bestemming.

“Vragen die veel gesteld worden zijn: Hoe oud mag een PCR-test mag zijn? Hoe moet ik bewijzen dat mijn kinderen negatief getest zijn”, aldus Josje Majoor, van de ANWB Reiswijzer. Aangezien de coronaregels per land verschillen, lopen de antwoorden op die vragen nogal uiteen.

Voor degene die met de auto op vakantie gaat en via meerdere landen reist, zijn de voorwaarden waaraan men moet voldoen een grote puzzel. Italië vraagt om een PCR-test die niet ouder is dan 48 uur. Dit moet ook voor kinderen vanaf zes jaar. Gaat u vanuit Nederland met de auto naar Italië dan zult u behoorlijk moeten doorrijden om ervoor te zorgen dat het testbewijs bij aankomst in Italië niet verlopen is. Duitsland heeft daarentegen weer geen inreisbeperkingen en Zwitserland heeft geen restricties afgekondigd voor doorreizigers, dus voor onderweg hoeft u zich geen zorgen te maken.

“Zorgeloos en rustig een last minute boeken en gaan is er even niet meer bij, al is het natuurlijk altijd verstandig om voorbereid op reis te gaan. Alleen is momenteel alles best wel ingewikkeld. Men moet ervoor zorgen dat de ‘corona-administratie’ echt op orde is”, zegt Majoor.

Dat geldt voor alle vakantiegangers voor degene die de auto of de trein nemen, maar ook voor degene die het vliegtuig nemen. “Luchtvaartmaatschappijen stellen soms ook extra eisen, hebben wij vernomen. Ze willen bijvoorbeeld naast een vaccinatiebewijs ook een negatieve PCR-test zien van de reiziger. Daarmee zijn ze vaak strenger dan het land van bestemming. Dit doen ze omdat zij de verantwoordelijkheid dragen voor de reizigers bij het inreizen.”

Vakantie zon zee strand

 

Europees reisbewijs nog niet zonder problemen

Sinds 1 juli kunnen reizigers in de CoronaCheck-app hun Europese reisbewijs downloaden. Men kan de QR-code downloaden als men volledig gevaccineerd is, een negatieve testuitslag heeft of als men minder dan zes maanden geleden hersteld is van een coronabesmetting. Helaas werkt het Europese systeem nog niet helemaal naar behoren, ook al is het vakantieseizoen zojuist van start gegaan.

Enkele mensen hebben al problemen gehad bij het inladen van hun negatieve testbewijs van de GGD in de CoronaCheck-app. Helaas was de speciale scan-app waarmee onder andere KLM en Transavia de QR-codes van reizigers moeten scannen de afgelopen dagen nog niet beschikbaar.

Bij veel vakantiegangers is er ook nogal wat verwarring over de verschillende aanvullende eisen van enkele lidstaten. Wilt u bijvoorbeeld naar Griekenland vliegen, dan moet u vooraf een online-gezondheidsverklaring invullen. Voor veel reizigers komt dat als een totale verrassing op de luchthaven, aldus een woordvoerder van TUI Nederland.

Daarnaast is het probleem ook dat de situatie in een vakantieland binnen een week helemaal kan veranderen, aldus Josje Majoor van de ANWB. “Reizigers moeten dus echt voorzien van de juiste voorkennis en met de juiste documenten van huis gaan. Daarnaast moet u ook op uw bestemming de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken regelmatig checken. De Reiswijzer van de ANWB wordt dagelijks bijgewerkt met de juiste informatie. Zet in de vakantie de telefoon niet uit en hou deze dit jaar vooral bij de hand”, zegt Josje Majoor.

Resort zwembad hotel vakantie