Ten opzichte van het jaar 2021 kiezen steeds meer Nederlanders er weer voor om op vakantie te gaan! Op dit moment heeft ruim 80% van de Nederlandse bevolking het plan om dit jaar op vakantie te gaan. In 2021 was dat in dezelfde periode nog 70%. Voornamelijk bestemmingen buiten Nederland zijn gestegen in populariteit.

Deze cijfers komen uit een onderzoek van het NBTC, het bureau dat zich focust op de marketing, branding en ontwikkeling van Nederland. Sinds de start van de uitbraak van corona meet het bureau de invloed van de epidemie op de gedragingen van Nederlanders met betrekking tot reizen.

Slechts 29% van de Nederlandse bevolking geeft aan dat ze de vakantie liever in eigen land vieren. Dit percentage lag in 2021 nog op 39%. Reizen naar Europese landen zijn populairder geworden.

Last minute Griekenland all inclusive

Vakantie met het vliegtuig

Zo’n 41% van de Nederlanders geeft aan dat ze nog geen reis hebben geboekt. Dit geldt tevens voor Duitsers en Fransen. Ondanks het feit dat de Nederlander nog niet overstag is gegaan om een vakantie te boeken, is 67% al wel bezig met oriënteren. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) denkt dat de Nederlander die nog niet heeft geboekt dit sneller zal doen wanneer reisorganisaties de flexibiliteit verhogen van de annuleringsvoorwaarden.

De Nederlandse toerist neemt vliegvakanties weer steeds vaker mee in zijn overwegingen. Dit is naar voren gekomen uit de metingen. Het percentage dat in deze tijd in 2021 een vakantie met het vliegtuig aan het overwegen was lag op 41%. Dit jaar is dit percentage gestegen naar zo’n 50% van de Nederlanders. Daarmee is Nederland onderscheidend en opzichte van andere landen, aldus Jos Vranken (directeur van het NBTC). De vraag naar een vakantie met het vliegtuig blijft in andere landen namelijk nog achter.

In een persbericht geeft Jos Vranken aan dat ze op basis van de cijfers het vooruitzicht weer een beetje rooskleurig kunnen bekijken. Toch geeft hij aan dat de bevolking corona toch nog wel een beetje in het achterhoofd heeft zitten. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met andere onzekerheden. De onrustige situatie in Oekraïne en de daling van het consumentenvertrouwen en de koopkracht lijken op dit moment nog geen grote invloed te hebben op het voornemen om in de komende periode een reis te boeken. Toch kan deze situatie wel veranderen wanneer de onzekerheid voort zal duren.

Relaxen Benidorm zee Spanje vakantie