U heeft onlangs een vakantie naar Egypte geboekt maar nu voelt het niet goed meer om er heen te gaan en twijfelt u, vanwege de oorlog in Israël, of u uw vakantie kosteloos kunt annuleren. Hieronder leggen we uit of u uw vakantie naar Egypte kunt annuleren.

Op dit moment gelden er voor reizen naar Egypte de kleurcodes geel, oranje en rood. Reisorganisaties annuleren een vakantie als de kleurcode van het land oranje of rood is. Het ministerie van buitenlandse zaken geeft op haar website aan dat het uw eigen verantwoordelijkheid is als u toch gaat reizen bij kleurcode oranje of rood. Indien u toch besluit te reizen naar een bestemming met kleurcode oranje of rood moet u er rekening mee houden dat de Nederlandse ambassade u minder goed kan helpen als u in de problemen komt. Bekijk het reisadvies voor Egypte.

Heeft u uw vakantie naar Egypte geboekt bij een reisorganisatie die is aangesloten bij de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) dan zal de reisorganisatie de reis naar de bestemming met kleurcode oranje of rood niet uitvoeren. U kunt dan het beste contact opnemen met uw reisorganisatie, maar er zal waarschijnlijk wel contact met u worden gezocht. De vraag is dan natuurlijk hoe dan verder. In overleg met uw reisorganisatie kan er worden gekeken naar een andere bestemming waar het wel veilig is. Kunt u met uw reisorganisatie geen andere bestemming vinden dan krijgt u uw geld terug.

Egypte all inclusive resort vakantie

Kan ik annuleren als mijn bestemming in Egypte valt in een gebied met kleurcode geel?

Als u een vakantie naar Egypte heeft geboekt naar een bestemming die valt in een gebied met kleurcode geel dan houdt dit volgens het ministerie van buitenlandse zaken in dat u kunt reizen, maar dat wordt geadviseerd om goed op te letten. Op de website van het ministerie van buitenlandse zaken wordt het volgende vermeld over kleurcode geel: “U kunt reizen naar het gele gebied maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor”. Bij kleurcode geel zal de reisorganisatie de reis dus uitvoeren en krijgt u uw geld niet terug als u wilt annuleren. Wilt u toch niet op vakantie gaan, omdat u er geen goed gevoel over heeft, neem dan contact op met uw reisorganisatie. Mogelijk kunnen zij toch iets voor u betekenen, maar dat is dan geheel uit coulance. De reisorganisatie is dus niet verplicht uw geld terug te geven als uw uw reis naar een gebied met kleurcode geel wilt annuleren.

Een woordvoerder van de populaire reisorganisatie TUI geeft aan dat zij begrijpen dat sommige mensen bang zijn om op vakantie te gaan, maar dat deze gevoelens geen reden zijn om kosteloos de vakantie te annuleren. TUI volgt de adviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken strikt op. Reizen naar een gebied dat als onveilig wordt gekwalificeerd zullen natuurlijk niet worden uitgevoerd. Wel is het soms mogelijk gebruik te maken van de omruilgarantie van TUI. Dat houdt in dat u tot 28 dagen voor vertrek een andere bestemming kunt kiezen. Heeft u een annuleringsverzekering afgesloten? Waarschijnlijk zal de verzekering uw reis niet vergoeden bij code geel, maar neem altijd contact op met uw verzekering en vraag het na.