Dit jaar tonen Nederlanders een verminderde neiging om vakantie in eigen land te vieren, en ze geven de voorkeur aan buitenlandse bestemmingen. Ondanks een opnieuw stijgende kostprijs van zonvakanties lijkt dit de reizigers weinig te deren. “Ik verwacht dat we dit jaar tien tot vijftien procent meer vakanties zullen boeken dan vorig jaar,” verklaart Frank Oostdam, de directeur van reiskoepel ANVR, tijdens een uitzending van Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Voor ons belooft dit het meest succesvolle reisjaar ooit te worden.”

Last minute aanbiedingen Sunweb

Hotel Vasia Resort & Spa

Hotel Vasia Resort & Spa ligt in het hart van het vissersdorpje Sissi en in een mooie omgeving aan de noordkust van Kreta. Het aangename all inclusive hotel heeft veel te bieden, voor zowel jonge als de iets oudere gasten. Van ontspanning tot actief bezig zijn, het kan hier allemaal. Er zijn maar liefst 7 zwembaden waar je heel wat uurtjes waterpret kan beleven. Daarnaast is er ook op loopafstand van het resort een klein strandje te vinden.

Alle maaltijden en drankjes zijn inbegrepen vanwege het all inclusive programma. Er zijn meerdere restaurants en bars waar je altijd wel iets lek…

Beschikbaar vanaf €1023

Hotel Dream Fun World

Bij Hotel Dream Fun World draait alles om vakantie vieren en verwend worden. Laat je meenemen op een reis vol plezier, comfort en gastvrijheid. Ontspan aan het prachtige zwembad, laat je verwennen in het luxe wellnesscenter, of proef de culinaire hoogstandjes in de gastronomische restaurants. De smaakvol ingerichte kamers bieden een oase van comfort en rust, waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen na een dag vol avontuur. Tel daar nog eens een fantastische all inclusive programma bij op en je hebt het complete pakket bij elkaar voor een onvergetelijke tijd.

Beschikbaar vanaf €587

Hotel Blue Star

Hotel Blue Star is een groot, populair all Inclusive hotel, gelegen in een rustig maar centraal deel van Alanya. Er zijn 2 zwembaden, waarvan één met waterglijbanen, dus genoeg waterpret voor iedereen. Het hotel heeft veel faciliteiten: voor kinderen een miniclub en een speeltuin. Voor volwassenen zijn er verschillende wellnessmogelijkheden en bars. Ook het all Inclusive concept is ideaal wanneer je met het hele gezin vakantie wil vieren; van 's morgens tot 's avonds is het eten en drinken inbegrepen. Zin om eropuit te gaan? Het Kleopatra-strand ligt ongeveer 1 km verderop en vanuit het hotel…

Beschikbaar vanaf €534

Hotel Mitsis Rinela Beach Resort & Spa - Ultra all inclusive

In Hotel Mitsis Rinela Beach Resort & Spa is iedere dag opnieuw veel vermaak, vertier & ontspanning te vinden. De ligging is fantastisch voor een onbezorgde zonvakantie op Kreta. Je hoort de golven zachtjes op de achtergrond wanneer je in bed ligt, zo dicht zit je hier aan het heerlijke zandstrand. Ook is het een topplek voor waterpret door de grote zwembaden en verschillende glijbanen. Dit hotel maakt deel uit van de bekende Mitsis keten.

De sfeervol ingerichte kamers van het hotel hebben allemaal een balkon of terras. Voor een verblijf met het hele gezin zijn er ook speciale fami…

Beschikbaar vanaf €1234

Tsokkos Chrysomare Beach Hotel & Resort

Wanneer je vakantie gaat vieren in Tsokkos Chrysomare Beach Hotel & Resort ga je een heerlijke vakantie tegemoet op het zonnige eiland Cyprus. Dit ruim opgezette vakantieresort is voorzien van allerlei leuke faciliteiten. Maar nog veel leuker is dat dit fancy hotel gelegen is aan het mooiste zandstrand van het eiland, Sandy Bay.

Tsokkos Chrysomare Beach Hotel & Resort heeft ook 2 heerlijke buitenzwembaden, waarin jij kan genieten van een frisse duik. Wil je meer bewegen? Doe mee met een potje beachvolleybal of sla een balletje op de tennisbaan. Bovendien kun je de hele dag door geniet…

Beschikbaar vanaf €1107

Hotel SUNRISE Alma Bay Resort

Hotel Alma Bay Resort biedt voor een relaxte vakantie een heerlijk verblijf. Vanuit hier sta je zo op het zandstrand. Met elkaar valt er genoeg te beleven, plons in het zwembad of houd een spannende race van de waterglijbaan. Waterpret is voor iedereen gegarandeerd!

Je vindt hier faciliteiten voor zowel jong als oud. Terwijl de kids zich vermaken bij de kidsclub, kan je zelf genieten in de spa en voor wat extra ontspanning een massage boeken. En voor degenen die graag actief blijven, is er ook een goed uitgeruste fitnessruimte. Trek gekregen van alle avonturen? Geniet dan het eind v…

Beschikbaar vanaf €709

Hotel Granada Luxury Beach Avsallar

Op zoek naar een top hotel? Dan is Hotel Granada Luxury Beach Avsallar zeker een aanrader. Dit hotel biedt fantastische hotelkamers, een goede service maar zeker ook een goede ligging. Je bent zo op het strand dat voor de deur van het hotel ligt. Hier geniet je van het lekkere weer, bestel je een verfrissend drankje en neem je een duik in zee. Liever zwemmen in het zwembad? Dat kan ook! Rondom het zwembad staan er fijne ligbedjes en ook hier geniet je van de all inclusive formule. De hele dag door, smakelijke maaltijden, bestel je heerlijke snacks en verkoelende drankjes. Doe jezelf een plezie…

Beschikbaar vanaf €965

Hotel Blue Bay Resort

Het vrolijk ogende Hotel Blue Bay Resort is tegen de klif van Agia Pelagia aangebouwd. Hierdoor geniet je van een prachtig uitzicht vanaf diverse plekken in het complex. Het hotel is geschikt voor oa koppels, vrienden en families, mede dankzij de kleine glijbanen. Je hebt al snel dat heerlijke vakantiegevoel te pakken als je uitkijkt over de mooie baai van Agia Pelagia!

Weet je wat ook zo fijn is? In dit hotel verblijf je op basis van all inclusive. Dan kan iedereen van het gezin gewoon drinken halen wanneer ze dat willen, wel zo handig! Behalve een baantje trekken of van de glijbaan…

Beschikbaar vanaf €1094

Hotel Narcia Resort

Hotel Narcia Resort in Side is een mooi opgezet all inclusive vakantiecomplex dat ideaal is voor families. Er zijn vele faciliteiten: o.a. twee buitenzwembaden, waterglijbanen, dag- en avondanimatie, disco, livemuziek, fitness en verschillende sportactiviteiten. Hotel Narcia Resort is slechts 5 kilometer gelegen van het historische Side, deze plaats is zeker een bezoekje waard.

Beschikbaar vanaf €766

Hard Rock Hotel Tenerife

Hard Rock Hotel Tenerife behoort tot de wereldberoemde formule die bekend staat om het geven van een onvergetelijke ervaring. Werkelijk alles is hier aanwezig om je zonvakantie van begin tot eind te laten slagen. Met meerdere zwembaden, de grote Rock Spa, de Rock Shop en zeer professionele entertainment is pas een tipje van de sluier onthult.

Voor kleine en grote 'rocksterren' is er van alles te doen. De wat grotere kids kunnen genieten van een uitgebreid programma vol met activiteiten voor alle leeftijden. Verkleed je als een echte ster of word opgeleid tot DJ. Show je talenten tijd…

Beschikbaar vanaf €1068


Oostdam is optimistisch over het feit dat de zon volop zal schijnen voor de reisbranche dit jaar. “Misschien is het een positieve erfenis van de coronatijd dat mensen nog meer waarde hechten aan vakanties, vooral de zomervakantie is werkelijk heilig. Dat ervaren wij, en daar zijn we verheugd over.”

Relaxen Benidorm zee Spanje vakantie

Is er een ideaal moment om te boeken?

Wat betreft het ideale moment om te boeken, stelt Oostdam dat dit voor elke persoon anders is. “Voor gezinnen met kinderen die gebonden zijn aan schoolvakanties, is het beste advies zijn om nu te boeken. Dit is geen puur commercieel verhaal, maar eerder om te profiteren van vroegboekkortingen en zeker te zijn van een vakantie. Als je flexibel bent met je data, kun je nog even wachten.”

De directeur van ANVR merkt op dat veel mensen terugvallen op een oude gewoonte, namelijk het boeken in het eerste kwartaal van het jaar. Last minutes blijven ook populair. “Vanwege het slechte weer van de afgelopen weken zien we dat mensen vooral last minute vakanties naar de zon voor deze winter boeken. Het ongunstige weer heeft in dat opzicht gunstig uitgepakt voor ons.”

Zonvakantie strand zee vader dochter

Vakanties worden duurder

In 2023 stegen de gemiddelde kosten van vakanties met 12,3 procent, en er wordt verwacht dat er in 2024 nog eens een stijging van 10 procent bovenop komt. “Ik voorzie dat de prijzen zich iets meer zullen stabiliseren. Hoewel we niet dezelfde prijsstijgingen zullen zien als het afgelopen jaar, is het inderdaad aanzienlijk duurder geworden,” erkent Oostdam.

Ondanks de stijgende kosten blijft de drang om op vakantie te gaan sterk, ongeacht de prijs, constateert Oostdam. “Men wordt zich wel meer bewust van de kosten. Mensen houden iets meer rekening met hun portemonnee, maar ze willen toch gewoon op vakantie.”

Vakantie Malta

Bestemmingen die erg populair zijn in 2024

De directeur van ANVR benadrukt dat binnenlandse vakanties niet onder druk staan. “Het is gestabiliseerd, en ook hier zien we een terugkeer naar een bekend patroon. Tijdens de zomervakantie neigen mensen weer naar buitenlandse bestemmingen, zoals we opmerken in de boekingen en op de vakantiebeurs.”

Albanië heeft zich naast de traditionele vakantiebestemmingen onder Nederlanders gevestigd als een geliefd vakantieland. “Vooral onder mensen tussen de 20 en 30 jaar, die al TikTokkend het land verkennen. Maar over het algemeen vallen we terug in oude patronen.” Landen zoals Duitsland, Frankrijk en Italië behouden hun populariteit.

Volgens Oostdam heeft het tv-programma “Wie is de Mol” bijgedragen aan de toenemende populariteit van Albanië onder vakantiegangers. Hij benadrukt dat de invloed van tv-programma’s die in het buitenland worden opgenomen niet moet worden onderschat. “Maar Albanië was voor mij echt een verrassing.”

Vorig jaar waren enkele verre landen als gevolg van de nasleep van de coronacrisis nog gesloten voor toerisme, waardoor deze bestemmingen minder voor de hand lagen. Dit is nu verleden tijd, en Oostdam verwacht dat intercontinentale reizen aan populariteit zullen winnen. “De Verenigde Staten, Thailand of landen in Afrika,” noemt hij als mogelijke bestemmingen.

Vakantie Albanië

Een nieuwe trend

Een andere trend die de ANVR-directeur waarneemt, is het fenomeen van multigenerationeel reizen. “Bijvoorbeeld dat opa en oma meegaan. Dit is prettig voor de ouders, omdat zij dan ook eens zelfstandig op pad kunnen. We constateren steeds vaker dat drie generaties met elkaar op vakantie gaan.”