Diepzeevissen

Diepzeevissen op ArubaTijdens uw vakantie op Aruba is een dagje diepzeevissen een onvergetelijke ervaring. U vaart met een vissersboot het grote water op en kunt verschillende soorten vissen vangen zoals o.a. barracuda, bonito, mahi-mahi, marlijn, kingfish, haai, tonijn, zwaardvis, etc. Het maakt niet uit of u nu ervaring met vissen heeft of niet, want de deskundige sportvissers aan boord helpen u graag. Meestal mag u een aantal vissen die u vangt zelf houden en bij terugkomst in de haven kunt u uw vangst laten bereiden door de kok in het restaurant. Vervolgens kunt u aan tafel en uw eigen gevangen vis eten.

Wilt u een keer diepzeevissen op Aruba? Reserveer dan ruim van tevoren bij uw hotel of een watersportcentrum. Diepzeevissen is vrij prijzig. Voor een halve dag betaalt u US$ 200-300 en voor een hele dag moet u rekenen op US$ 400-600.

Duiken

Duiken ArubaVoor de liefhebbers van duiken valt er in de wateren van Aruba genoeg te beleven. Er zijn hier volop mogelijkheden voor zowel beginners als gevorderden. Echt spectaculair koraal vindt u hier niet, maar de zee is wel rijk aan verschillende soorten tropische vissen. Bovendien is Aruba een van de beste locaties met betrekking tot het duiken naar wrakken. Hier liggen op de bodem van de zee o.a. elf wrakken van vliegtuigen, enkele historische schepen en een oorlogsschip. Voor de duikliefhebbers zijn dit de grootste trekpleisters.

In de wateren van Aruba zijn meer dan 20 uitstekende duiklocaties. De meeste bevinden zich aan de zuid- en westkust. De duiklocaties aan de ruwe noordkust zijn meer bestemd voor de ervaren duikers. Het water van de Caribische Zee is helder met zicht tot ongeveer 30 meter. De temperatuur van het water is hier altijd aantrekkelijk en schommelt meestal rond de 26 graden. De meeste duiken worden hier vanaf boten gemaakt, want dichtbij de kust valt niet veel te zien vanwege ondiep water.

Wilt u graag duiken maar heeft u hier nog geen ervaring mee? Dan kunt u op Aruba een kennismakingsles volgen. Als het duiken u bevalt, dan kunt u vervolgens een uitgebreidere cursus volgen. Bovendien is het op Aruba mogelijk om uw duikbrevet te halen.

Populaire scheepswrakken

Scheepswrak de Antilla ArubaPopulaire scheepswrakken onder duikers zijn o.a. de Antilla en de Pedernales. Het scheepswrak de Antilla is een Duitse vrachtvaarder en is met een lengte van 130 meter het grootste scheepswrak in het Caribisch gebied. Het schip is in tweeën gebroken en ligt op een diepte van ongeveer 18 meter. Een gedeelte van de Antilla steekt boven water uit. Een duik naar de Antilla is ook geschikt voor de beginnende duiker, aangezien het schip op geringe diepte ligt en een gedeelte boven water uitsteekt. De Pedernales was een olietanker die in de Tweede Wereldoorlog door een Duitse onderzeeër is getorpedeerd. Het schip ligt op een maximale diepte van 11 meter.

Houd er rekening mee dat Aruba in december en januari druk wordt bezocht en dat het in deze maanden ook druk op de populaire duikspots kan zijn.

Eilandtours

U kunt op Aruba een begeleide (met gids) dagtocht boeken. Deze tochten worden uitgevoerd door een bus met airconditioning of een jeep. De meeste eilandtours rijden u o.a. langs bekende bezienswaardigheden als de California Lighthouse, Oude Molen en de Alto Vista Kapel en als u een dagtocht boekt bij touroperator Palm Tours, dan is meestal ook een bezoek aan het Palm Eiland inbegrepen.

U kunt ook een eilandtours op Aruba maken langs typische Arubaanse plekken zoals o.a. de bierbrouwerij, aloë-fabriek en de sigarenmakerij. Deze tocht kunt u o.a. boeken bij Wixtours.

Jeepsafari

Jeepsafari’s zijn ontzettend populair op Aruba. Iedere dag trekken er hele colonnes jeeps door het ruige landschap van Aruba. Een jeepsafari duurt de hele dag en tijdens deze tocht ligt het accent o.a. op stoffige zandpaden, wilde kusten, bijzondere rotsformaties en verlaten goudmijnen. Normaal gesproken bezoekt u in ieder geval altijd de bekende bezienswaardigheid de Natural Bridge en rijdt u door het prachtige National Park Arikok, maar er staat meer op het programma. Denk hierbij o.a. aan een lunch, snorkel- en zwemstop.

Het is verstandig in ieder geval een handdoek, pet, zonnebrandmiddel, water en zwemkleding mee te nemen. Bovendien moet u stevige schoenen aantrekken en er op rekenen dat uw kleding niet helemaal schoon blijft. Een jeepsafari kunt u in elk hotel boeken. Bovendien kunt u deze tocht ook rechtstreeks boeken bij de touroperators ABC Tours, De Palm en Watapana.

Onderwatertochten

Wilt u graag de onderwaterwereld van Aruba leren kennen maar voelt u er niets voor om te duiken of te snorkelen? Dan zijn er nog volop andere mogelijkheden om al het moois van de Caribische zee te ontdekken. Een onderwatertocht kunt u maken met een glasbodemboot, semi-duikboot (Seaworld Explorer), Atlantis Submarine of de Sea Trek.

Glasbodemboot

Dit is een boot met een bodem die deels uit glas bestaat. U bekijkt de onderwaterwereld door de glazen bodem en geniet ondertussen van de zon en het verkoelende passaatwindje.

Semi duikboot

De semi-duiboot Seaworld Explorer is een levensgroot aquarium. Terwijl u droog blijft en geniet van het zonnetje, bekijkt u door de grote panorama-ramen de adembenemende onderwaterwereld van de Caribische zee. De Seaworld vertrekt ’s ochtend en ’s middags vanaf de pier bij het Holiday Inn. Volwassenen betalen voor een tochtje met deze semi-duikboot US$ 44 en kinderen t/m 12 jaar betalen US$ 22.

Duikboot Atlantis Submarine

Atlantis Submarine ArubaDe Atlantis Submarine is een sigaarvormige duikboot die tot ongeveer 50 meter onder water duikt. Deze duikboot biedt plaats aan 46 passagiers en is voorzien van airco. De scheepvaartinspectie heeft deze duikboot goedgekeurd, dus u kunt met een veilig gevoel aan uw tocht beginnen.Tijdens deze tocht ziet u door de grote patrijspoorten o.a. verschillende soorten tropische vissen en prachtige koraalformaties, terwijl u op de achtergrond muziek hoort. De duikboot blijft ongeveer 45 minuten onder water. Een gids vertelt u onderweg allerlei interessante wetenswaardigheden.

De afvaarten van de Atlantis Submarine zijn iedere dag op het hele uur tussen 9.00 uur en 14.00 uur. Het kantoor en de pier van Atlantis vindt u in Oranjestad aan de boulevard tegenover de McDonald’s  U vaart eerst per ferry naar de plek waar de duikboot ligt en vervolgens kunt u aan uw tocht beginnen. Volwassenen betalen US$ 99, tieners van 12-16 jaar US$ 79 en kinderen van 4-12 jaar betalen US$ 49. Uit veiligheidsoverwegingen kunnen kinderen jonger dan 4 jaar helaas niet mee. Reserveren is gewenst en als u dit online doet krijgt u korting.

Onderwater wandelen

Als het u iets lijkt om zelf onder water te gaan, terwijl u gewoon normaal adem kunt halen en uw hoofd droog houdt, dan is onderwater wandelen misschien iets voor u. Hoe gaat dit in zijn werk? U krijgt een speciale duikhelm op die met een slang is verbonden om u voortdurend van zuurstof te voorzien. Vervolgens gaat u via een ladder het water in en kunt u wandelen over de bodem van de Caribische zee. U krijgt van tevoren uitgebreide instructies en er gaat een gids mee. Het onderwater wandelen is zeer geschikt voor mensen die niet kunnen of willen duiken. Draagt u toevallig een bril? Dit is geen probleem, want deze kunt u tijdens het wandelen gewoon ophouden. U kunt het onderwater wandelen boeken bij Palm Tours.

Parasailen

U kunt bij bijna alle watersportcentra op Aruba parasailen. Met een boot gaat u de zee op en vervolgens krijgt u een gordel om die is verbonden met een parachute. Zodra u wordt losgelaten gaat u omhoog en heeft u vanaf een hoogte van ongeveer 100 meter een schitterend uitzicht op de kusten en de zee van Aruba. Voor tien minuten zweven betaalt u ongeveer US$ 50.

Rondvluchten

Lijkt het u leuk om Aruba eens van boven te bewonderen? Maak dan een rondvlucht met een helikopter. De helikopters stijgen op vanaf de pier achter de Renaissance Marina. Het is ook mogelijk een vip-arrangement te boeken inclusief diner. Reserveer uw rondvlucht wel even van tevoren. Prijzen zijn vanaf US$ 85 voor een rondvlucht van ongeveer 15 minuten.

Sportklimmen

De Grapefield Rock is een rotsformatie aan de oostkust bij Boca Grandi. Hier is een steile klimwand gemaakt met klimhaken waar u kunt verschillende klimroutes volgen. Het is aan te raden om ’s middags te klimmen, aangezien de klimwand dan in de schaduw ligt. Anders is het veel te warm voor deze activiteit. Bij Club Active kunt u klimmateriaal huren en ook les nemen. U neemt de weg naar San Nicolas en volgt de borden naar Seroe Colorado. Vervolgens gaat u bij de T-splitsing (u ziet een groot ankermonument) linksaf. Na ongeveer een kilometer (slecht wegdek) ziet u een bordje met “climbing area”.

Wandelen

Liefhebbers van wandelen kunnen ook volop genieten op Aruba, maar draag stevige schoenen, neem voldoende water mee en bescherm u zelf tegen de zon. De mooiste plek om een wandeling te maken is het Arikok Nationaal Park. Hier zijn wandelpaden uitgezet met een totale lengte van ongeveer 34 km. Als u een goede conditie heeft, dan kunt u hier ook de Arikok of Jamanota beklimmen. Verder is er op Aruba een wandelpad aangelegd ten westen van Spaans Lagoen langs de mangroven. Ook een wandeling langs de ruige noordkust is een aanrader, bijvoorbeeld van Daimari naar de populaire Natural Pool. Als u een zeer goede conditie heeft, dan kunt u de 167 meter hoge Hooiberg beklimmen. Tenslotte kunt u bij de Palm Tours terecht voor het boeken van een begeleide wandeltocht door Oranjestad.

Waterspeelgoed

Iedereen kan zich volop vermaken op Aruba met allerlei waterspeelgoed. Vooral in Palm Beach is van alles en nog wat te huur. Denk o.a. aan banaanboten, jetski’s, kajak’s, skimmers, tube rides, waterfietsen, wave runners en zeilboten.