Alarmnummers:

  • alarmnummer: 911
  • ambulance: 912
  • noodgevallen aan zee/kustwacht: 113
  • SOS: 127
  • ziekenhuis: 910 of 4625100
  • decompressiekamer: 4624900
  • politie en brandweer: 911
  • EHBO: 4624400
  • politiepost Punda: 4611000
  • politiepost Otrabanda: 4627844
  • tandartsdienst: 8888
  • apotheekdienst: 121
  • tourism security assistance hulplijn: 4617991
  • roadservice: 199

Apotheken

Naast meer dan 100 huisartsen, heeft Curaçao ruim 20 apotheken (in het papiaments botica genoemd). Bij deze apotheken vindt u alle gangbare medicijnen. Het is aan te raden recepten en etiketten van medicijnen bij de hand te hebben. Indien u met spoed medische hulp nodig heeft, het ziekenhuis is nooit meer dan een half uur rijden.

Benzinestations

Op Curaçao zijn genoeg benzinestations te vinden. De meeste zijn lang open, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Net als in Nederland zijn sommige zelfs de hele dag open. Op het Westelijk deel van Curaçao vindt u slechts één benzinestation. Onderweg naar Westpunt, ongeveer halverwege, is ook één benzinestation. Het is op Curaçao de gewoonte dat u bij de kassa betaalt voordat u tankt. De meeste huurauto’s rijden op loodvrije benzine, maar informeer voor de zekerheid altijd nog even van tevoren bij de verhuurder.

Bibliotheken

De Openbare bibliotheek in Scharloo, Willemstad is de belangrijkste en grootste bibliotheek van Curaçao. Halverwege de jaren negentig vestigde deze bibliotheek zich in een monumentaal pand. Daarnaast heeft deze bibliotheek nog een filiaal in het dorpje Barber en een bibliotheekbus die over het hele eiland rijdt. De Openbare bibliotheek heeft een aparte afdeling Antilliana en caribiana met een collectie knipsels en boeken die betrekking hebben op Caribische onderwerpen. Naast de Openbare bibliotheek zijn er op Curaçao nog diverse particuliere collecties. De Openbare bibliotheek kunt u vinden aan de Abraham Mendez Chumaceiro Blvd. 17. U kunt er terecht van maandag t/m vrijdag (gesloten tussen 12:00 uur en 14:00 uur) en op zaterdagochtend. De toegang is gratis.

Drinkwater

Het drinkwater op Curaçao is van uitstekende kwaliteit en kan dus zonder problemen uit de kraan worden gedronken. Naar eigen zeggen is het drinkwater zelfs van betere kwaliteit dan in Nederland. Iedere dag wordt er op Curacao zo’n 50.000 ton zeewater met moderne installaties ontzilt in de waterfabriek. Deze fabriek vindt u aan de weg tussen Piscadera en Willemstad, Otrabanda.

Fooien

Op Curaçao is het gebruikelijk dat kruiers een fooi krijgen van 1 Nafl. per koffer. Taxichauffeurs krijgen vaak 10% fooi van het bedrag van de rit. De restaurants rekenen meestal een service charge van 10% van de rekening. Veel hotels rekenen 12% bovenop het totaalbedrag als service charge, naast de 5% btw die u ook nog op de rekening tegenkomt.

Internet

Curaçao staat bekend als een internetvriendelijk eiland. In de meeste grote resorts en hotels vindt u internetfaciliteiten en sommige hebben Wifi Verder zijn er diverse internetcafé’s in het centrum van Willemstad. Tenslotte kunt u in Scharloo internetten in de Openbare Bibliotheek.

Kleding

Als u besluit naar Curaçao op vakantie te gaan, is het aan te raden zoveel mogelijk lichte, luchtige kleding mee te nemen, aangezien het hier bijna het hele jaar door warm is. Curaçaoënaars houden er van goed gekleed op pad te gaan en zullen niet snel in een korte broek of badkleding een restaurant binnengaan. Voor ’s avonds is het dan ook aan te bevelen een jurk/rok of overhemd en lange broek mee te nemen als u bijvoorbeeld uit wilt gaan. Verder is het natuurlijk handig spullen mee te nemen als een zonnebril, badkleding, zwemschoenen (voor de rotsachtige stranden) en duik- en sportkleding. U zou ook nog een vest mee kunnen nemen, hoewel er maar zeer zelden koele avonden zijn. Liefhebbers van wandelen kunnen het beste stevige schoenen, lange broek, pet en een lichtgewicht regenjas meenemen.

Luchthaven Hato

De luchthaven van Curaçao heet Hato en ligt aan de noordkust van het eiland, op een afstand van ongeveer 12 km van Willemstad. De luchthaven is grondig verbouwd en voorzien van een aantal moderne winkels. Met betrekking tot spullen die u hier kunt kopen moet u o.a. denken aan kleding, souvenirs, kranten, boeken, snacks, etc. Daarnaast vindt u er geldautomaten en autoverhuurbedrijven. Ieder jaar komen en gaan er zo’n 1 miljoen passagiers via luchthaven Hato. Iedereen ouder dan twee jaar moet bij vertrek van het eiland luchthavenbelasting betalen, tenzij dit al bij uw reis is inbegrepen. De luchthavenbelasting bedraagt NAfl 40,- per persoon. Binnen de Nederlandse Antillen en Aruba betaalt u NAfl 11,-.

Muskieten/muggen

Op Curaçao komt u veel muskieten en muggen tegen en daar kunt u flink last van hebben. Met name aan het eind van de middag en aan het begin van de avond (als het gaat schemeren) en ’s nachts komen ze vaak tevoorschijn. Vooral op windstille plekken en bij stilstaan water vermaken ze zich uitstekend. Voorkomen is beter dan genezen, dus bescherm uzelf tegen muggenbeten. Neem daarom een spray of sticks met u mee. Als u eenmaal gestoken bent, is het aan te raden een verkoelende lotion of gel op de plek te smeren, maar bij de apotheken zijn vele andere middeltjes te koop.

Gezien het feit dat muskieten en muggen niet houden van wind en kou, is het aan te raden ’s nachts te slapen met de airco of ventilator aan, maar u kunt ook een muskietennet of klamboe gebruiken. De dengue, een mug die knokkelkoorts veroorzaakt, laat zich steeds vaker zien op Curaçao Deze muggen kunnen zich zeer snel vermenigvuldigen in stilstaand of vies water. Verschijnselen van knokkelkoorts zijn o.a. gewricht- en spierpijn, hoge koorts, hoofdpijn en soms maag- en darmklachten. Raadpleeg een arts als u een of meer van deze verschijnselen heeft en doe dit ook als u deze verschijnselen niet heeft, maar allergisch bent voor muggenbeten.

Openbaar vervoer

U kunt, behalve met de taxi, auto of pendelbus die veel hotels hebben, ook gebruik maken van het openbaar vervoer op Curaçao Hou er alleen wel rekening mee dat het openbaar vervoer op Curaçao wel vrij beperkt is. Op Curaçao kennen ze twee typen vervoer. De eerste betreft de gele bus, die ook wel convoy wordt genoemd. Daarnaast rijden er particuliere bussen, die u kunt herkennen aan het woord “bus” op de kentekenplaat. De belangrijkste opstapplaatsen vindt u bij het postkantoor bij Waaigat in Punda en bij Riffort Village in Otrabanda. U betaalt in de stad 2 NAfl en naar Westpunt betaalt u 2,50 NAfl. Binnen de stad rijden de meeste bussen ieder uur en naar Westpunt kunt u iedere twee uur met de bus. Op zondag rijdt de bus minder vaak.

Postkantoren

Op Curaçao zijn diverse postkantoren. De belangrijkste zijn gevestigd in Punda, Otrabanda en Groot Kwartier aan de Schottegatweg (Ringweg). Daarnaast zijn er nog vestigingen in het WTC en op het vliegveld. De meeste postkantoren zijn geopend van maandag t/m vrijdag tot 17:00 uur. De filialen Groot Kwartier en op het vliegveld Hato zijn ook op zaterdag geopend. Groot Kwartier is op zaterdag tot 11:30 uur open en het filiaal op vliegveld Hato is ook op zondag geopend. Veel hotels hebben een brievenbus en verkopen postzegels, maar het is aan te raden de post af te leveren op het postkantoor zelf, aangezien u dan verzekerd bent van een snelle verzending. Vooral in de maanden december en januari doet de post er vaak langer over, aangezien er dan veel post wordt verzonden van en naar Curaçao.

Supermarkten

Op Curaçao is het niet lastig om een supermarkt of toko te vinden, want er zijn er genoeg. Het is heel gewoon om wat kleingeld te geven aan de jongens en meisjes die uw boodschappentas inpakken en vervolgens naar de auto brengen. In onderstaand overzicht vindt u een paar van de grootste supermarkten, die ook door veel Nederlanders worden bezocht. Deze supermarkten hebben een uitgebreid assortiment en liggen vaak erg handig ten opzichte van hotels, doorgaande wegen en vakantiecentra.

Enkele grote, druk bezochte supermarkten:

  • Vreugdenhil, Schubappelweg (zijstraat Caracasbaaiweg);
  • Mangusa, Rio Canario;
  • Esperamos, Jan Noorduynweg;
  • Centrum, met twee filialen: Centrum Mahaai is de best gesorteerde en meest luxe van het eiland. De andere vestiging vindt u net voorbij Piscaderabaai (afslag Bullebaai);
  • California, halverwege de weg naar Westpunt;
  • Albert Heijn in Zeelandia.

Winkelcentra

Er is geen gebrek aan winkels op Curaçao De echte modeliefhebbers komen op Curaçao niet echt aan hun trekken. Het eiland heeft een aantal shoppingmalls naar Amerikaans voorbeeld, maar dan met Curaçaose afmetingen. Let op dat veel winkels vroeg sluiten en vaak tussen de middag ook gesloten zijn.

Enkele bekende winkelcentra:

  • 77 Shopping Center, Jan Noorduynweg;
  • Bloempot Shopping Center, Schottegatweg Oost;
  • Winkelcentrum Brievengat, Brievengat;
  • Colon Shopping Center, Otrabanda;
  • Cost-u-Less, Jan Noorduynweg;
  • Goisco Wholesale Club, Schottegatweg Noord;
  • Mundial Shopping Center, Jan Noorduynweg;
  • Otrabanda, de Breedestraat;
  • Punda, tussen het marktgebouw en de Breedestraat;
  • Riffort Village, Riffort Otrabanda;
  • Salina Galleries, Salina;
  • Zuikertuintje shoppingmall, Schottegatweg Oost.

Openingstijden winkels

Op Curaçao zijn de meeste winkels geopend van maandag t/m zaterdag van 8:00 uur tot 18:00 uur. Enkele winkels in de stad zijn pas om 9:00 uur open. Bovendien zijn er steeds meer winkels open op zondagochtend, vooral in het hoogseizoen van de cruiseschepen. Veel winkels zijn tijdens de lunch, van 12:00 uur tot 14:00 uur, gesloten. Tenslotte zijn hotelwinkels en snackbars meestal langer open.

Zonnebaden

Het kan niet vaak genoeg worden herhaald: bescherm uzelf goed tegen de zon. Vanwege de stevig passaatwind, voelt u pas ’s avonds dat u bent verbrand. Smeer uzelf goed in met een waterproof zonnebrandmiddel, draag een pet of hoed en ga niet lang in de zon liggen tussen 12:00 uur en 16:00 uur. Daarnaast is het aan te raden veel te drinken. Een zonnesteek kan erg gevaarlijk zijn, met name voor oudere mensen, kinderen en mensen met overgewicht. Typische klachten zijn o.a. hoofdpijn, koorts, misselijkheid en duizeligheid. Indien u deze klachten krijgt, neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts.

Zustereilanden

Per boot of vliegtuig zijn de zustereilanden Aruba en Bonaire goed te bereiken. Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die vliegen op Aruba en Bonaire vanaf Curaçao. Bovendien kunt u ook een bootexcursie boeken bij een van de touroperators. Er is geen vaste verbinding tussen de eilanden.