LuxorLuxor is een van de belangrijkste steden van Egypte. Daarnaast is Luxor erg in trek onder toeristen, vooral vanwege de schitterende bezienswaardigheden. U vindt hier ontzettend veel indrukwekkende tempels, graftombes en mysterieuze schilderingen. Het is dan ook niet voor niets dat Luxor ook wel ’s werelds grootste openlucht museum wordt genoemd. Verder is Luxor rijk aan winkeltjes, restaurants, authentieke theehuisjes, markten, etc. U komt echt tijd tekort als u een vakantie naar Luxor boekt.

Luxor ligt ongeveer in het midden van Egypte in de Nijlvallei die de overgang vormt naar de enorme woestijnvlakte. Het wordt in tweeën gedeeld door de Nijl. Op de oostelijke oever ligt het stadscentrum en de tempels en graftombes vindt u op de westelijke oever.

Al vele jaren komen er veel toeristen naar Luxor, vooral vanwege de prachtige bezienswaardigheden. Denk hierbij o.a aan de Luxortempel, Vallei der Koningen en het tempelcomplex van Karnak. Als u alles goed wilt bekijken, dan is een verblijf van een week toch wel het minimum.

Maar er is meer te doen in Luxor dan indrukwekkende bezienswaardigheden bekijken. U kunt bijvoorbeeld een boottochtje maken over de Nijl, op een terrasje genieten in het centrum of een duik nemen in het zwembad van uw hotel. Bovendien heeft Luxor veel winkels en markten waar van alles en nog wat te koop is.

Als u een all inclusive vakantie boekt naar Luxor, dan geniet u ’s avonds van het diner in uw hotel en anders kunt u eten in een van de gezellige restaurants langs de Nijl. Dansliefhebbers kunnen tot ’s morgens vroeg dansen in een van de traditionele nachtclubs.

De reis naar Luxor

De vliegtijd naar de luchthaven van Luxor is ongeveer 5 uur. Het centrum van Luxor ligt op een afstand van ongeveer 6 km van de luchthaven. De transfertijd vanaf de luchthaven naar uw hotel of appartement is ongeveer 20 minuten.

Tips voor uw vakantie in Luxor

Vallei der Koningen

Een van de hoogtepunten in Luxor is de Vallei der Koningen op de westoever. Hier kunt u de graven, wand- en plafondschilderingen en zuilengangen bekijken. De graven van koninginnen en prinsen en prinsessen vindt u in de Vallei der Koninginnen.

Tempel van Luxor

Een andere schitterende bezienswaardigheid is de Tempel van Luxor, die u vindt op de oostoever middenin de stad. Wat betreft de Egyptische oudheden is dit een van de best bewaard gebleven tempelcomplexen en absoluut een aanrader om te bekijken.

Mummificatie-museum

Bent u geïnteresseerd in mummies en alles wat daarmee te maken heeft? Breng dan een bezoek aan het Mummificatiemuseum. Hier kunt u gemummificeerde mensen, katten, vissen en krokodillen bekijken. U vindt dit museum ten noorden van de Tempel van Luxor.

Esna

Als u de omgeving van Luxor wilt verkennen en andere plaatsen wilt bezoeken, dan kunt u naar de stad Esna gaan. Esna ligt ten zuiden van Luxor op een afstand van ongeveer 55 km. Een mooie bezienswaardigheid is hier de Tempel van Esna.

Eten, drinken en uitgaan

U heeft in Luxor genoeg keuze wat betreft restaurants. Typisch Egyptische restaurants vindt u in de buurt van de Tempel van Luxor en voort internationale gerechten moet u bij de grote hotels zijn. Tenslotte zijn er in Luxor ook enkele fastfoodrestaurants.

In Luxor is het uitgaansleven nogal rustig en niet echt spectaculair. Wel kunt u een leuke avond/nacht hebben in een van de typisch Egyptische nachtclubs. Hier wordt Arabische muziek gedraaid en u kunt er kijken naar optredens van swingende buikdanseressen. In de Arabische nachtclubs wordt het pas echt gezellig na één uur ’s nachts. Vrouwen kunnen het beste in gezelschap van een man op stap te gaan, aangezien de cultuur tussen vrouwen en mannen in Egypte anders is dan in Nederland.