Nederlanders wachten veelal met het boeken van een zomervakantie momenteel. Dit heeft te maken met de onzekerheid over hoe de coronacrisis zich zal ontwikkelen de komende tijd. Wilt u toch graag nu een zomervakantie boeken, dan geven wij hieronder een aantal tips waar u rekening mee moet houden.

U dient zo veel mogelijk zekerheden in te bouwen

  1. Boek een pakketreis. Als u namelijk een pakketreis (vlucht en verblijf) boekt, dan staat u sterker dan wanneer u alleen losse vliegreis hebt geboekt.
  2. Mocht u toch een losse vliegreis willen boeken, dan is het advies om deze direct bij de luchtvaartmaatschappij zelf te boeken. Zorg dat er zo weinig mogelijk schakels zitten in het aankoopproces, want dit vergemakkelijkt een eventuele teruggave van de reissom.
  3. De laatste tip is om uw pakketreis of vliegreis met uw creditcard te boeken, want de meeste betalingen die u met een creditcard doet, kunnen binnen een jaar nog teruggedraaid worden. Op deze manier kunt u snel uw geld terugkrijgen, mocht uw reis geannuleerd worden.
  4. Check de voorwaarden. De toekomst valt niet te voorspellen, dus we kunnen geen advies geven over al dan niet een reis te boeken. Wanneer u toch een vliegreis of pakketreis wilt boeken, kijk dan goed naar de voorwaarden en of het mogelijk is te annuleren. Let goed op de kleine lettertjes, want u hebt niet altijd recht op terugbetalen van de reissom.
  5. Zelf annuleren, doe dit niet! Als u zelf de vliegreis of pakketreis annuleert, omdat u het bijvoorbeeld toch niet veilig genoeg vindt om af te reizen, dan bent u wellicht de hele betaalde reissom kwijt. De regels over annuleren en terugbetalen van uw reissom verschillen per aanbieder en dit is daarnaast ook nog afhankelijk van wanneer u annuleert. Ligt de datum van afreizen nog ver in de toekomst, dan bent u wellicht alleen de aanbetaling kwijt. Wanneer u kort van tevoren annuleert, dan is het mogelijk dat u het gehele bedrag kwijt bent. Mocht u denken dat de reisverzekering uitkomst biedt, dan komt u bedrogen uit, want de meeste reisverzekeringen hebben corona uitgesloten als onvoorziene omstandigheid. Mocht u zelf in het ziekenhuis belanden met corona, alleen dan maakt u nog een redelijke kans om een succesvolle claim in te dienen.
  6. Stel dat uw vlieg- of pakketreis ineens niet doorgaat omdat uw bestemming code oranje heeft gekregen en er dus alleen noodzakelijke reizen daarnaartoe gemaakt mogen worden, ook dan moet u niet zelf annuleren. Dit moet de reisorganisatie doen.

Strand kust zonvakantie oceaan

Mijn reis is geannuleerd

Het kan zijn dat u uw geld direct terugkrijgt, maar het kan ook zijn dat u een voucher krijgt. Diverse reisorganisaties, onder andere Corendon, Sunweb en D-reizen, bieden deze optie nog steeds aan. Mocht u dit niet willen, dan zult u uiteindelijk uw geld terugkrijgen. Onder andere Corendon waarschuwt in zijn algemene voorwaarden dat het nog geruime tijd zal duren voordat ze in staat zijn de terugbetaling te doen. Daarom adviseren zij vooralsnog de reisvoucher te accepteren. Een termijn voor terugbetaling wordt niet genoemd, u zult dan echt geduld moeten hebben en dit kan zomaar een jaar duren. De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) geeft aan dat de afspraak is dat u uiterlijk één jaar na uitgifte van de voucher met SGR-garantie het geld of het restant hiervan terugkrijgt.

Reizigers die voor deze zomer bij Corendon een reis willen boeken met een vertrekdatum vanaf 1 april 2021, krijgen hun geld binnen twee weken terug als de reis geannuleerd wordt, geeft Corendon aan.

Bij TUI krijgen reizigers geen voucher, maar zij krijgen direct hun geld terug. In het begin bood de reisorganisatie vouchers aan, maar zij geven aan dat de betaalde reissommen toch terugbetaald moeten worden, want mensen hebben er recht op, dus vandaar dat zij direct terugbetalen.

De overheid kan de reisorganisaties bijstaan met een speciale lening, zodat zij niet in financiële problemen komen. De afspraken hierover worden uitgewerkt.

Gaat een reisorganisatie toch failliet? U krijgt dan alleen uw betaalde reissom terug als de reisorganisatie onder de SGR valt of als het een ANVR-reisbureau betreft. Gaat het hotel waar u zou verblijven failliet, dan is er geen man overboord. Er kan dan volgens TUI onmiddellijk en snel een vergelijkbare accommodatie geregeld worden.

Hotel vakantie strand zee